dobrodošlica dc

Naš Facebook

cetinje.banner

ck banner1

autizam zgrada plava boja 2019
Danas se obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom. Tim povodom, korisnici Centra su zajedno sa volonterima Srednje stručne škole upriličili tematsku radionicu sa simbolima današnjeg dana i plavom bojom obojili današnje druženje.

Takođe zgrada JU Centar za dnevni boravak u Prijestonici tokom prethodne noći  je bila osvijetljena plavom bojom u susret 2. aprilu, Svjetskom danu osoba sa autizmom.

Svjetski dan osoba sa autizmom ustanovljen je 2007. godine odlukom Generalne skupštine UN, a simbol autizma predstavljaju obilježja plave boje.

Posljednjih nekoliko decenija bilježi se znatan porast učestalosti poremećaja iz autističnog spektra (PAS) u cijelom svijetu, što je rezultiralo i pojačanim interesovanjem stručnjaka, naučnika i šire javnosti. Noviji podaci ukazuju da je učestalost poremećaja iz spektra autizma veća od 1:100, a da se češće javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Uzrok nastanka poremećaja iz autističnog spektra do danas nije poznat. Pretpostavlja se da nastaje kao posljedica djelovanja različitih faktora (genetski, biohemijski, imunološki, rana oštećenja mozga i sl.), koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Dijagnoza se postavlja na temelju bihevioralnih (ponašajnih) odstupanja opisanih u dijagnostičkim priručnicima (DSM ili MKB). Poremećaj iz spektra autizma varira od lakših do teških formi koje u značajnoj mjeri ometaju psihosocijalno funkcionisanje. U pitanju je stanje koje traje čitav život. Međutim, dokazano je da se različitim oblicima specijalizovanih metoda i tretmaskog djelovanja može značajno poboljšati životni ishod osoba sa poremećajem iz spektra autizma, naročito ako se sa tretmanom započne u ranom dobu, sa ranim prepoznavanjem, te ciljanom ranom intervencijom.

 

Galerija

02.04.2019.

INFORMATOR

installguideInformator - koncept, misija i usluge Dnevnog centra ...

INFORMATOR

Opširnije >>

RASPORED AKTIVNOSTI

typographyRaspored dnevnih aktivnosti Dnevnog Centra ...

RASPORED AKTIVNOSTI

Opširnije >>

PLAN I PROGRAM

stylesPlan i program rada JU Dnevni centar ...

 

PLAN I PROGRAM

Opširnije >>

Joomla Template - by Joomlage.com