Centar za dnevni boravak Prijestonice Cetinje nizom aktivnosti obilježio je Svjetski dan osoba sa autizmom kako bi skrenuo pažnju javnosti na sve izazove sa kojima se suočavaju osobe iz autističnog spektra, kao i njihovi roditelji i staratelji.

 

Autizam se definiše kao neurorazvojni poremećaj koji utiče na mnoge aspekte života osobe koja ga ima. No, za sve nas koji smo bliski osobama s autizmom, on predstavlja puno više od toga.

To su ideje koje se zadržavaju za sebe, talenti koji se skrivaju u tišini, emocije koje se izražavaju drugačije, riječi koje se ne čuju, ali su tu negdje…

Osobe s autizmom često se bore s predrasudama i nerazumijevanjem okoline, što može biti vrlo teško za njih i za njihove porodice.

Stoga je veoma važno da uspostavimo servise podrške za osobe s autizmom kako bi se osjećale prihvaćenim i uključenim u društvo. Kada se inkluzivnost postigne, svi imaju priliku da pruže svoj doprinos zajednici.

Ovog 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, tražimo da ideje, talenti, emocije i tišina osoba s autizmom premoste barijere predrasuda i straha od različitosti. Neka ovaj dan bude prilika da se osvijestimo važnost podrške i razumijevanja osoba s autizmom, te da zajedno radimo na stvaranju okruženja koje će biti prihvatljivo za sve.

 

Svjetski dan osoba sa autizmom ustanovljen je 2007. godine odlukom Generalne skupštine UN, a simbol autizma predstavljaju obilježja plave boje.

Posljednjih nekoliko decenija bilježi se znatan porast učestalosti poremećaja iz autističnog spektra u cijelom svijetu, što je rezultiralo i pojačanim interesovanjem stručnjaka, naučnika i šire javnosti. Uzrok nastanka poremećaja iz autističnog spektra do danas nije poznat

 

POGLEDAJTE ALBUM