Poštovani roditelji/staratelji,

U skladu sa mjerama koje su donešene usled pandemije COVID-19 nastale su izmjene i u radu Dnevnog centra. U želji da naši korisnici održe kontinuitet u rutini i navikama koje su stekli dolaskom u Centar, članovi stručnog tima su sastavili Opšte preporuke aktivnosti koje je moguće realizovati u kućnim uslovima. Po uzoru na grupne i individualne tretmane (logopedski, oligofrenološki, psihološki, fizioterapeutski, tretmana senzorne integracije) u nastavku smo naveli zadatake i vježbe

Iz oblasti životnih vještina predlažemo: održavanje  lične higijene (češće pranje ruku, upotreba maramice za brisanje nosa i usta), učestovanje u oblačenju i svlačenju odjeće, obuvanju; uključivanje u kućne poslove (čiste prašinu, peru i pospremaju čisto suđe, pomažu u jutarnjem posremanju kreveta, vraćaju igračke i predmete u kući na mjesto koje je za to predviđeno, usisavaju …), pripremaju i sipaju napitke (čaj, kafu, sok), učestvuju u pripremanju jednostavnih jela, pomažu u postavljanju stola u predviđeno vrijeme za jelo.

            Iz oblasti radih, okupacionih i edukativnih aktivnosti nudimo sljedeće:

  • Opisuju predmete iz svog okruženja uz postavljanje dodatnih potpitanja, pronalaze predmete iz okruženja na osnovu opisa.
  • Klasifikuju predmete po određenom svojstvu i nabrajaju: voće i povrće, domaće i divlje životinje, kocke, mjesece i dane u godini, godišnja doba, članove porodice.
  • Škrabaju, crtaju linije, zadate različite oblike na papiru; boje oblike bojicama, flomasterima, temperama, cjepkaju i gužvaju papire, sijeku makazama i lijepe oblike.
  • Čitaju, slušaju, komentarišu pjesme, priče, bajke, basne.

Jedne od omiljenih aktivnosti su svakako slušanje muzike, izvođenje plesnih pokreta.

Namirnice i materijale u kući mogu se upotrijebiti za različite kreativne aktivnosti. Na primjer  koriste i lijepe različite materijale po određenim formama (pirinač, makarone, kamenčiće…), gnječe i prave različite oblike od tijesta, nižu i bojaju tjesteninu na kanap.

Jedna prostorija u kući, na kratko, se može pretvoriti u poligon. Prepreke za savladavanje mogu biti jastuci, stolica ispod koje je potrebno da se provuče, činija u koju će se ubaciti loptice, kockice, a presavijena prostirka može biti staza koja će dovesti do cilja.

Igre loptom – dobacivanje  sa jednom i obje ruke, hvatanje, kotrljanje, obaranje predmeta loptom. Pažljiva istezanja, podizanje i spuštanje ruku, okretanje šake, stajanje na jednoj nozi, trbušnjaci, čučnjevi su još neki od predloga za fizičke aktivnosti.

Pored navedenih Opštih preporuka, članovi stručnog tima su takođe kreirali Posebne preporuke za svakog korisnika, a u skladu sa Individualnim planom rada.

Svjedoci specifičnosti novonastalih okolnosti koje su donijele promjene u svakodnevnom funkcionisanju, korisnicima i roditeljima/starateljima nudimo psihosocijalnu podršku. Takođe, pružamo i mogućnost porodičnog savjetovanja i konsultacija sa ciljem lakšeg pristupanja i suočavanja sa trenutnim izazovima.

I u ovom periodu ažuriraćemo zvaničnu facebook stranicu Centra. Informisaćemo vas o dodatnim predlozima aktivnosti, tektovma, člancima koji mogu biti polje vašeg interesovanja.

https://www.facebook.com/JU-Centar-za-dnevni-boravak-u-Prijestonici-412385735556972/

Ukoliko imate nedoumica, pitanja, članovi stručnog tima vam stoje na raspolaganju svakog radnog dana u period od 9 do 13h.

#ostanimodoma i radujmo se novom druženju!