Centar za dnevni boravak Prijestonice Cetinje nizom aktivnosti obilježio je Svjetski dan osoba sa autizmom kako bi skrenuo pažnju javnosti na sve izazove sa kojima se suočavaju osobe iz autističnog spektra, kao i njihovi roditelji i staratelji.

Pandemija COVID-19 razotkrila je i pojačala očigledne nejednakosti širom svijeta, a naročito su pogođene osobe sa smetnjama u razvoju. Zato svi zajedno moramo uraditi sve što možemo kako bismo osigurali da kriza izazvana koronavirusom ne ugrozi prava osoba sa smetnjama u razvoju, poručio je povodom Svjetskog dana autizma je direktor JU Centar za dnevni boravak Cetinje, Božidar P. Drecun.

Drecun naglašava da je pandemija Covid-19 dodatno ukazala na sve probleme i izazove sa kojima se suočavaju osobe sa autizmom.

“Samo zajedno možemo osigurati da korona kriza i njeni efekti ne ugroze prava osoba sa smetnjama u razvoju,” kazao je Drecun.

Centar za dnevni boravak Prijestonice Cetinje nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom kako bi skrenuo pažnju javnosti na sve izazove sa kojima se suočavaju osobe iz autističnog spektra, kao i njihovi roditelji i staratelji.

“I ove godine Dnevni centr Cetinje se pridružio globalnoj kampanji #LightItUpBlue pa je tako zgrada Centra u noći između 1. i 2. aprila bila osvijetljena plavom bojom. Pored toga sproveli smo online kampanju #ObuciPlavo i podrži osobe sa autizmom, a u saradnji sa volonterima Crvenog krsta Prijestonice sprovodimo niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o autizmu,” kazao je Drecun.

On je poručio prvenstveno roditeljima osoba sa autizmom da u njima imaju partnera u brizi ali i u svim inicijativama za unapređenje kvaliteta života njihove djece.

Kampanji povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom Dnevnom centru Cetinje pridružio se trofejni crnogorski džudista Srđan Mrvaljević, volonteri Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, polaznici Džudo kluba „Crnogorac“, ali i brojni Cetinjani i Cetinjanke.

Svjetski dan osoba sa autizmom ustanovljen je 2007. godine odlukom Generalne skupštine UN, a simbol autizma predstavljaju obilježja plave boje.

Posljednjih nekoliko decenija bilježi se znatan porast učestalosti poremećaja iz autističnog spektra u cijelom svijetu, što je rezultiralo i pojačanim interesovanjem stručnjaka, naučnika i šire javnosti. Uzrok nastanka poremećaja iz autističnog spektra do danas nije poznat