Lokalna i državna administracija imaju ključnu ulogu u obezbjeđivanju pravednih resursa i politika koje podržavaju porodice čiji članovi imaju smetnje u razvoju. Razumijevanje njihovih potreba  i adekvatna reakcija moraju biti visoko na listi prioriteta rada Vlade i lokalnih samouprava kako bi sredstva i usluge, koje su neophodne za dostojanstven život, bili dostupni. Ova poruka poslata je sa sinoćnje proslave desetogodišnjice rada Dnevnog centra Cetinje pod sloganom “Rastimo zajedno: Decenija podrške i ljubavi”.

Direktor Dnevnog centra Cetinje Božidar P. Drecun kazao je da deset prvih godina nisu samo obilježene brojkama i godinama, već su priča o izdržljivosti, strasti i neizmjernom doprinosu svih u zajednici.

“Kroz različite terapijske programe, edukaciju i podršku, svjedočili smo nevjerovatnim napretcima naših korisnika. Svaki osmjeh i svaka mala pobjeda bili su gorivo koje nas je guralo naprijed. No, ovo putovanje nije bilo bez izazova. Susrijetali smo se s nedostatkom resursa, predrasudama i nedovoljnim razumijevanjem o potrebama djece s smetnjama u razvoju. Uprkos tim izazovima, nikada nismo posustali. Nastavili smo da radimo predano kako bismo svakom našem korisniku omogućili da ostvari svoj puni potencijal. Naša vizija za budućnost uključuje veću inkluziju, bolju dostupnost terapijskih usluga i širenje svijesti o važnosti podrške djeci s razvojnim smetnjama,” kazao je Drecun.

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović kazala je da Dnevni centar Cetinje primjer istinske brige lokalne uprave i podrške djeci sa smetnjama u razvoju, mjesto koje je doprinijelo kvalitetu njihovih života i većoj integraciji u društvenoj zajednici.

“Prijestonica Cetinje posvećeno se bavi socijalnom zaštitom građana, a tako će nastaviti i u narednom periodu, doprinoseći većoj socijalnoj inkluziji i unapređenju Sistema socijalne i dječje zaštite. Na ovaj način pokazujemo da su nam sva djeca sa smetnjama u razvoju, njihovi roditelji i odrasli ljudi sa invaliditetom važni i u tom smislu im trebamo pružiti uslove i mogućnosti za razvoj njihovih potencijala, kazala je Novović.

Predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja Amela Babačić kazala je da taj resor prepoznaje značaj usluge dnevnog boravka za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom, te da je proces deinstitucionalizacije prioritet Ministarstva rada i socijalnog starnja.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja trenutno radi na izradi  Strategije deinstitucionalizacije u Crnoj Gori za period od 2024. do 2028. godine.  Izradom i usvajanjem ove strategije Vlada Crne Gore nastoji da unaprijedi prava najugroženije djece, mladih, odraslih i starijih u Crnoj Gori koji žive u velikim rezidencijalnim institucijama,“ istakla je Babićić.

 

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković uputila je Prijestonici Cetinje čestitke na posvećenom i dosljednom angažovanju kako bi Dnevni centar Cetinje kvalitetno funkcionisao i svakodnevno se razvijao.

“Ja ću podsjetiti i na nezaobilaznu ulogu državnih organa u razvoju ovih i sličnih ustanova kao i stavranju povoljnog ambijenta za razvoj svih pojedinaca, bez obzira gdje žive i iznijeti već poznati stav Zaštitnika da podrška radu dnevnih boravaka mora biti mnogo snažnija ne samo u finasijskom dijelu već i u stručnom,” kazala je Mijušković.

Podrška Dnevnom centru Cetinje stigla je i od njihovih kolega iz drugih opština. Direktorica Dnevnog centra Rožaje Dženita Kurtagić kazala je da je ponosna na svoje kolege iz Dnevnog centra Cetinje koji obilježavaju deceniju uspješnog, stručnog i kvalitetnog rada.

“Kao neko ko je deceniju svog života posvetio upravo ovom poslu, znam i razumijem sa kakvim se, ne volim reći problemima, vec izazovima suočavamo svi koji smo dio ovog veoma važnog socijalnog servica na lokalnom nivou. Želim da poručim mojim uvaženim kolegama da mogu i trebaju biti primjer ne samo u našoj drzavi vec i u regionu, kako treba da se posluje, i kako se radi posao koji se prije svega voli,” kazala je Kurtagić.

Direktor Dnevnog centra Tivat  Srđa Krunić kazao je da su saradnja izmedju dnevnih centara na Cetinju i u Tivtu,  timski duh i zajednički ciljevi, postavili temelj da ova prva decenija rada bude samo tren pred brojnim uspjesima koji slijede.

“Danas nismo samo tu da obilježimo prošlost, već i gledamo prema budućnosti. Neka ova desetogodišnjica bude inspiracija za dalji razvoj i unapređenje naših usluga. Neka naša zajednička predanost i saradnja nastave da budu pokretačka snaga u ostvarivanju naših ciljeva,“ poručio je Krunić.

Podršku Dnevnom centru Cetinje su kroz video poruke uputili roditelji korisnika, zaposleni ali i brojne istaknute ličnosti u Crnoj Gori. Zahvalnice su uručene zaposlenima Centra koji su od prvog dana zajedno sa menadžmentom oblikovali njegov put, dok je Cetinjaninu Ivanu Roganoviću  uručena nagrada za pobjedničko vizuleno rješenje na konkursu raspisanom povodom jubileja.

Sa svečanosti je poručeno da je zadatak cijelog društva da se edukuje o potrebama osoba sa smetnjama u razvoju, prevaziđe predrasude i pruži podršku porodicama koje se suočavaju s ovim izazovima. Djeca s razvojnim smetnjama  dragocjeni članovi našeg društva i naša je dužnost da im obezbijedimo okruženje u kojem će dobiti priliku da ostvare svoj puni potencijal.

 

POGLEDAJTE ALBUM
POGLEDAJTE VIDEO