“S ponosom obilježavamo desetu godišnjicu postojanja Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju Prijestonice Cetinje pod sloganom “Rastimo zajedno: Decenija podrške i ljubavi”. Ovih deset godina nisu samo obilježene brojkama i godinama, već su priča o izdržljivosti, strasti i neizmjernom doprinosu svih nas u zajednici.

Mi u Dnevnom centru Cetinje smo od samog početka težili stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja za djecu s različitim razvojnim smetnjama. Naš cilj je bio pružiti im šansu za rast, razvoj i integraciju u društvo. Tokom ovih godina, zajedno s našim vrijednim timom stručnjaka, roditeljima i volonterima, postigli smo mnogo.

Kroz različite terapijske programe, edukaciju i podršku, svjedočili smo nevjerovatnim napretcima naših korisnika. Svaki osmjeh i svaka mala pobjeda bili su gorivo koje nas je guralo naprijed. No, ovo putovanje nije bilo bez izazova. Susrijetali smo se s nedostatkom resursa, predrasudama i nedovoljnim razumijevanjem o potrebama djece s smetnjama u razvoju.

Uprkos tim izazovima, nikada nismo posustali. Nastavili smo da radimo predano kako bismo svakom našem korisniku omogućili da ostvari svoj puni potencijal. Naša vizija za budućnost uključuje veću inkluziju, bolju dostupnost terapijskih usluga i širenje svijesti o važnosti podrške djeci s razvojnim smetnjama.
Našu, po kvalitetu visoko rangiranu ustanovu, cjelokupan tim Centra dužan je da kontinuirano gradi. Da čuva sve njegove kvalitete, ali i da unapređuje Centar jer on pripada našim korisnicima.

I ovim putem želim posebno da se zahvalim svim zaposlenima u Centru na njihovom izuzetnom i predanom radu. Vaša stručnost, saosjećanje i posvećenost su kamen temeljac našeg uspjeha. Hvala vam na svemu što činite.

Takođe, želim posebno da izdvojim saradnju sa roditeljima naših korisnika. Vaša podrška i saradnja su neprocjenjivi. Kroz vaše iskustvo i angažman, zajedno s nama gradite mostove prema boljoj budućnosti za vašu i našu djecu. Vaša borba, ljubav i snaga svakodnevno nas inspirišu.

Djeca s razvojnim smetnjama zaslužuju ljubaznost, podršku i razumijevanje svih nas. Njihov put je često teži, ali zajedno možemo napraviti razliku. Lokalna zajednica može pružiti podršku kroz volonterski rad, donacije i promociju svijesti o potrebama djece i osoba sa smetnjama u razvoju.

Lokalna i državna administracija imaju ključnu ulogu u obezbjeđivanju pravednih resursa i politika koje podržavaju ove porodice. Molimo vas da budete osjetljivi na njihove potrebe, da one budu visoko na listi prioriteta vašeg rada, te da omogućite da sredstva i usluge, koje su im neophodne za dostojanstven život, budu dostupne.

Cijelo društvo pozivamo da se pridruži našoj misiji, da zajedno podržimo djecu i osobe s razvojnim smetnjama. Naš zajednički zadatak je da se edukujemo o njihovim potrebama, preispitamo predrasude i pružimo podršku porodicama koje se suočavaju s ovim izazovima.

Djeca s razvojnim smetnjama su dragocjeni članovi našeg društva, a zajednički možemo stvoriti okruženje gdje će svako od njih dobiti priliku da ostvari svoj puni potencijal. Neka naša podrška bude njihova snaga, a očekivanja neka nas motivišu da zajedno gradimo bolju budućnost za sve.

Kroz deset godina rada, zajedno smo postigli mnogo. Ali, to je tek početak našeg putovanja prema inkluzivnom društvu gdje svako dijete može živjeti dostojanstven život.

 

Božidar P. Drecun

direktor

Inkluzija nije samo riječ – to je naša vizija i naša misija. To je obećanje koje dajemo svakom djetetu s razvojnim smetnjama i njihovim porodicama. To je poziv svim članovima lokalne zajednice, lokalnoj i državnoj administraciji i svakom pojedincu. Inkluzija je put prema raznolikom, pravednom i saosjećajnom društvu.

Neka naša dosadašnja postignuća budu inspiracija za sve buduće napore. Samo zajedno možemo izgraditi društvo u kojem svako dijete ima šansu i dostojanstven život. Neka “Rastimo zajedno” bude naš moto, naša snaga i naša budućnost.

POGLEDAJTE ALBUM
POGLEDAJTE VIDEO