Samo konstantnim ulaganjem napora u poboljšanje položaja djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom može se ostvariti ravnopravnost i njihova integracija u sve sfere društvenog života, poručeno je sa proslave povodom obilježavanja devet godina rada Javne ustanove „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestonici Cetinje“.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković kazao je da ta javna ustanova, od osnivanja 2013. godine, na nivou lokalne zajednice kroz stručni tretman, programe i inkluzivne aktivnosti u društvenoj zajednici, radi na unaprjeđivanju kvaliteta života korisnika Centra i da zato treba konstantno raditi na poboljšanju njihovog položaja i ukazivati na njihove potrebe.

„Kao lokalna samouprava pokazujemo odgovornost i svjesni smo da je konstantno ulaganje napora u poboljšanje položaja djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom važno na putu ka ravnopravnosti i njihovoj integraciji u sve sfere društvenog života. Važno nam je da oni budu ravnopravni članovi našeg društva i doprinesu razvoju i napredovanju našeg grada”, poručio je Đurašković, kako je saopšteno iz Dnevnog centra Cetinje.

On je kazao da je neophodno zajednički podizati svijest ljudi o problemima sa kojim se svakodnevno susreću ta lica i o značaju njihovog uključivanja u širu društvenu zajednicu.

“Ova proslava je i podsjetnik da svako zaslužuje priliku da bude prihvaćen u svojoj različitosti. Siguran sam da će u narednom periodu svi članovi kolektiva Centra za dnevni boravak Prijestonice Cetinje, svojim marljivim radom nastaviti uspješnu misiju rada sa djecom sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba sa invaliditetom kao i do sada, a gradska uprava Prijestonice Cetinje će vam na tom putu uvijek biti iskrena podrška i oslonac,” kazao je Đurašković.

Direktor Dnevnog centra Cetinje Božidar P. Drecun kazao je da je ponosan što je na čelu ustanove koja, kako je naveo, može biti primjer dobre prakse socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

“Dnevni centar Cetinje mjesto gdje se radujemo uspjesima naših korisnika, svakom novom koraku koji pređu, svakoj novoj riječi koju izgovore, svakom osmjehu koji nam upute. U našem Centru mnogo volimo da crtamo, kuvamo, vježbamo. Sve to radimo uz mnogo ljubavi, podrške, solidarnosti i brige jedni o drugima. To je ono što sve nas u Centru motiviše i inspiriše da budemo još bolji,” kazao je Drecun.

On se zahvalio timu Dnevnog centra koji, kako je kazao, posvećeno i sa mnogo ljubavi radi svoj posao, i koji je podrška ne samo korisnicima i njihovim roditeljima, nego cijeloj zajednici.

“Želim da se zahvalim svim prijateljima i partnerima koju pružaju nesebičnu podršku u našim nastojanjima da izgradimo inkluzivno društvo. Takođe, želim da se zahvalim Prijestonici i lokalnoj samoupravi koja nam od početka pruža temeljnu podršku da nastavimo da razvijamo servise koje su neophodne našem gradu. Posebnu zahvalnost dugujem našim volonterima svih uzrasta koji odvajaju ono najvažnije – svoje vrijeme – i provode ga u društvu naših korisnika,” kazao je Drecun.

On je zaključio da „samo zajedno možemo stvoriti jedanke šanse za sve“ i izgraditi inkluzivno društvo u kojem će svaka osoba moći da ostvari svoje pune potencijale.

Na svečanosti je prikazan video u kojem su sažete najvažnije aktivnosti koje je kolektiv Dnevnog Centra pokrenuo u proteklih devet godina, a kroz koje je dat „vidljiv i značajan doprinos korisnicima Centra, njihovim porodicama, ali i cijeloj društvenoj zajednici“, zaključuje se u saopštenju.

POGLEDAJTE VIDEO